Paris - Cheia, mon cher, unde ai pus cheia? 

01/30/2022

Îmbrăcat frumos în straiele pariziene ale secolul XIX și împodobit și cu un joben impunător, care să reflecte prestanța și avuția, Paris te trimite înapoi în timpul unei epoci demult uitate și îți încredințează câteva chei cu care vei ajunge să deschizi multe porți ale înaltei societăți. Vei ști să le chibzuiești si să le folosești drept pârghii de influență, sau le vei irosi și vei trece neobservat prin capitala unei lumi în plin exod social?


PL♟️Y

Număr de jucători: 2-4

Durata jocului: 90 minute

Complexitate: 2.74/5.00

Mecanici de joc: Area Majority, Tile Placement, Set Collection, Modular Board

Extensii: Paris: l'Étoile [2021]


ST💭RY

Undeva într-un colț retras și întunecat al Au Lapin Agile, feriți de privirile curioase ale parizianului ce nu ar fi familiarizat cu obiceiurile locului și adăpostiți de zgomotul faimosului cabaret, în jurul unei mese sătule de zile, se disting patru siluete ce transmit clar că prezența lor aici nu este una voluntară. Mai ales într-o seară ploioasă ca asta, în care timpul parcă a uitat să mai dezvăluie ceva culoare pe scena din Montmartre. 

În du-te vino-ul privirilor și expresiilor ce se creionează periodic pe fața lui Maurice nu știi dacă să citești mirare, dezamăgire, ori furie. Pierre nici măcar nu și-a scos jobenul de când s-au așezat la masă, exact ca atunci când simți că ai de apărat o imagine și un renume inclusiv într-un cadru necuviincios, iar Jacques deși este atent la firul discuției, studiază concomitent arta prea liniară pentru gustul lui, de pe peretele opus și se întreabă unde se îndreaptă omenirea dacă așa curente vor lua amploare. În sfârșit, Bastien e cel care pare să conducă discuția de ceva vreme, iar vârsta pare să-l recomande pentru un asemenea rol. Sursa inflexiunilor și a nemulțumirii din vocea lui izvorăște din acțiunile întreprinse în ultima vreme de marele absent al serii, junele Damien.

"Păi nu am stablit noi la ultima noastră întrevedere din apropierea Arcului de Triumf că Saint-Germain-ul va rămâne o zonă neutră, de tampon, pentru care să nu ne călcăm în picioare și să nu ne furăm căciula unul altuia? Ei bine, atunci ce caută hotelul acela decadent, care se vrea a fi mascat, vezi Doamne, de La Filmothèque du Quartier Latin? Cu toții ne-am asumat un risc când l-am acceptat sub tutela noastră, dar se pare că ce înseamnă a fi un Montmartrois nu poate fi învățat, chiar de s-ar încerca din fragedă pruncie. Deși nu mi-aș fi dorit să apelez la o astfel de soluție, invit domniile voastre la investirea într-un fond comun de investiții cu care tânărul Damien să nu mai poată ține pasul. Cheia unei generații nu poate fi încredințată unui neica nimeni - altfel, ce s-ar mai alege din La Belle Époque?"

În timp ce Pierre mai turnă fiecăruia un pahar din vinul scump din podgoria îngrădită de alături, potrivit statutului breslei lor, o urmă de încuviințare fu rostită sau exprimată nonverbal de tot cvorul încă nehotărât de decizia luată, atmosferă ce părea să se asorteze perfect cu calitatea înșelătoare a vinului.


SH🧭RT

Pentru o mecanică principală de area control, te-ai aștepta, în general, să vezi pe board-ul jocului ceva miniaturi ori niște piese care să determine stabilirea majorității prin însăși adunarea lor, ca număr efectiv. Ori în Paris, Michael Kiesling și Wolfgang Kramer au ales înlocuirea acestora cu diverse clădiri arhitecturale ale capitalei franceze din secolul XIX de diferite valori - iar mogulul ce va deține în portofoliul lui cele mai valoroase astfel de clădiri din fiecare district va culege laurii financiari pentru final de joc. Asta se va finaliza cu un board care să arate aerisit și care să poată aduce un omagiu acelor vremuri prin însăși ilustrațiile ușor vizibile din orice unghi. Prima dată când am explicat jocul, am fost parcă derutat de simplitatea unei runde și în același timp, m-am îndoit de spațiul de decizie pe care l-ar putea oferi ea. Cum, tot ceea ce trebuie să fac este să dezvălui planurile unei noi clădiri dintr-unul dintre districte, o construiesc, iar apoi decid ce sfori voi trage cu una dintre cheile mele? Și toate districtele cresc progresiv, iar cine controlează cele mai multe, de regulă, va câștiga? Ei bine, după prima partidă am ajuns să apreciez imediat modul în care echipa de design a reușit să balanseze alegerile simple și parcă evidente cu o asociere a fiecărei valori de clădiri cu un bonus pe măsură. Da, clădirile mai ieftine nu te vor ajuta în economia de ansamblu a finalului de joc, dar ele te vor răsplăti altfel pe tine, pionier al districtului - îți vor permite deplasarea pe cercul exterior al Parisului, după bunul tău plac și în propriul tău ritm și obținerea unor bonusuri ce vor fi de invidiat. Deși credeam că va fi în final un joc mai scurt, din cauza unor elemente constante de șah continuu pentru controlul zonelor cheie, jocul se va termina cel mai adesea undeva în jurul a 90 de minute. 


Vizual și tactil, jocul nu prea impresionează și nu excelează în varianta retail, dar nici nu cred că diferența de preț justifică investiția în varianta deluxe. Ilustrațiile clădirilor sunt plăcute și acordate cromatic de Andreas Resch, dar înafară de asta board-ul circular și modular vine cu nuanțe de gri și cu prea puține puncte de atracție. Cartonul însă este de o calitate aproape premium, panourile fiecărui jucător fiind incredibil de rigide și de rezistente - cred că am mai întâlnit componente similare și în Keyflower, dar în Paris acestea sunt net superioare. În interiorul cutiei nu există nici un fel de insert sau organizator care să țină cumva grupat măcar parte din piese, ci totul va fi aruncat în punguțe și cam atât. Mi-ar fi plăcut ca ilustrația de pe copertă să influențeze și restul componentelor, dar per total jocul are o prezență decentă pe masă - una care va trebui să fie generoasă, de vreme ce planșa modulară circulară va solicita peste 70 de centimetri în lățime. Elementul de rezistență al producției îl reprezintă Arcul de Trium așezat central și deși mulți jucători îl dau deoparte în timpul jocului pentru a nu încurca vederea din orice unghi, acesta e totuși suficient de mic și poate fi păstrat pe masă, pentru că el însuși oferă o notă de personalitate și distincție tot pachetului.

Așadar, Paris este un joc care se încadrează ca și nivel de complexitate în parametrii de design ai duo-ului Kramer & Kiesling, însă este unul dintre jocurile la finalul căruia ai senzația că ai jucat ceva mai complex decât ar trebui să fie, în urma regulilor. Ceea ce e tot timpul un lucru de dorit, în opinia mea. Pentru rejucabilitate, regulamentul propune și populare aleatorie a districtelor, însă nu m-aș crampona prea tare de aspectul acesta. Ceea ce va face jocul rejucabil va fi tensiunea constantă și urmărirea evoluției diferite a fiecărei partide. Senzația de ansamblu e a unui joc ce se desfășoară în 2 etape, una de dezvoltare și una de împărțire a autorizațiilor între pretendenți. Track-ul exterior de bonusuri pe care nu te poți întoarce te va îndemna să experimentezi diverse alegeri de la joc la joc, iar în 2021 designerii au venit și cu o extensie ce promite să rezolve o problemă a unor jucători care vizau motoare efectiv financiare, pe care să le valorifice cu o rație de 1:1 ca puncte de victorie. Chiar dacă setup-ul și strângerea jocului sunt destul de lungi, anticiparea districtelor mai valoroase și influențarea lor directă și alocarea unei chei deasupra Arcului de Triumf strict pentru a crea incertitudine în momentele cele mai importante, fac din Paris un joc la care să revii cu drag și de care să te bucuri pentru mult timp.


Play | Story | Rating 》》》 8

Vrei să-l cumperi?