
Cerebria: The Inside World - Alertă: cod galben de instabilitate emoțională
PL♟️Y
Număr de jucători: 1-4
Durata jocului: 60-120 minute
Complexitate: 4.30/5.00
Mecanici de joc: Control teritorial, Gestionarea cărților, Puncte de acțiune, Puteri variabile
Extensii: Cerebria: The Inside World - Forces of Balance [2018]

ST💭RY
Chiar în timp ce țâncul sorbea cu nesaț ultimii stropi de lapte și își încorda pleoapele, pregătindu-le pentru întâmpinarea poverii grele a somnului ce îi dădea târcoale, turnul de control al Fabricii de Vise dădu alarma ce suna a zgomot alb și porni cronometrul până la următoarea fereastră de alăptare. Timp în care, în cele 2 aripi ale Fabricii, se puneau deja la cale strategiile pentru schița de câteva secunde ce avea să se proiecteze prin intermediul rețelei neuronale a micuțului.
În aripa estică, Empatia, adevărat leac pentru egoism, se consultă cu 5 dintre cei mai credincioși consileri ai săi: Inocența, Încrederea, Entuziasmul, Calmul și Curajul. Încrederea reamintește că schițarea unei secvențe familiare, oricât de puțin ar însemna asta în contextul actual, va fi o adevărată bază pentru un progres vizibil. Entuziasmul aprobă, deși e de părere că un strop de sunet s-ar putea chiar să-i catalizeze Încrederea și Curajul de a se opinti și chiar a apuca lucruri misterioase ce par a-i fi oferite cu o anumită ciclicitate. Inocenței i-ar plăcea o evocare a unor scene pastelate din cărticica-i favorită, iar Calmul, cu mult bun simț, așa cum se cuvine unui senior, aprobă liniștit din cap.
În aripa vestică, pe de altă parte, Malițiozitatea, un adept veninos al autoconservării, abia reușește să se impună în vacarmul general. Suspiciunea s-a luat la harță cu Frica, de vreme ce prima vede dușmani peste tot - chiar dacă, fie vorba între noi, ambele sunt la fel de nepopulare în aripa asta întunecoasă. Chiar dacă Plictiseala ar vrea să folosească același episod de data trecută, pentru a-i măcina treptat răbdarea, Mânia și sora ei mai mare, Furia, ambele izbucnesc violent și amintesc că ele au regizat majoritatea viselor care au adus câștig de cauză taberei lor până acum.
Timpul trece pe nesimțite, iar în doar câteva minute, Liberul Arbitru, martor veșnic al atâtor plăsmuiri de caractere, va culege schițele celor 2 tabere și va cutreiera cu ele Rețeaua Gândurilor, Salcia Valorilor, Valea Motivației, Leagănul Simțurilor și Tărâmul Dorințelor, în speranța că anumite urme grafice vor rămâne impregnate în memoria zglobie și zburdalnică a pruncului și poate, doar poate, vor constitui puncte de cotitură care vor glăsui peste ani și ani.
Fabrica de Vise dispăru brusc, odată cu raza de soare care se strecură printre zăbrele și-l ghionti pe fecior. Pentru următoarele 3 ore, tot platoul de filmare își va continua activitatea în spatele cortinelor.

SH🧭RT
Când vine vorba despre jocuri complexe pentru 2 jucători, sau pentru echipe de câte 2 jucători, lista viabilă de opțiuni este destul de scurtă. Ei bine, Cerebria: The Inside World este unul dintre cele mai potrivite titluri pentru pasionații de control teritorial tematic, ca mecanism principal. Pe lângă asta, se împletește frumos cu construirea unui pachet de cărți (emoții) ce poate varia la fiecare joc, cu puteri variate ale spiritelor și cu deplasarea pe hartă prin puncte predefinite. Deși conform BoardGameGeek gradul de complexitate ar speria pe majoritatea jucătorilor ocazionali, regulamentul prevede și o variantă de joc ceva mai scurtă, fără puteri asimetrice, fără evoluția emoțiilor din cele uzuale în unele mult mai puternice și fără una dintre condițiile declanșatoare de final de joc. Firul temporal al jocului curge cam așa: 2 sau 4 spirite, reprezentând 2 tabere principale (Bliss & Gloom) pornesc din poziții predefinite sau aleatorii pe harta Cerebriei, hartă împărțită în 5 tărâmuri interioare și despărțită de 5 frontiere, urmând a se deplasa pe conturul stelei albe pentru preluarea controlului. Lupta pentru controlul celor 5 tărâmuri și frontiere se va duce prin adăugarea cărților de emoție pe hartă în pozițiile aferente, cu varii intensități date de esență. La tura lui, un spirit stabilește cum își cheltuie cele 3 acțiuni și opțional poate absorbi cristale de voință din Origine, platforma centrală a jocului care se va roti ulterior în sens orar, sau poate juca acțiuni extra consumând jetoanele de ambiție ale echipei. Cristalele de voință sunt principala monedă a jocului, iar acțiunile pot fi foarte diverse: de la a-ți deplasa spiritul, la a invoca emoții, la a distruge emoții complementare, la fortifica poziții, la upgrada emoții, la câștiga noi cărți, esență, cristale de voință, etc. Când una dintre cele 5 sfere de pe Origine e golită de cele 7 cristale de voință, jocul se întrerupe și se evaluează obiectivul comun pentru runda respectivă, plus obiectivul secret al fiecărei echipe. Echipa cu ambele obiective complete adaugă la axul central sau identitatea personajului un segment mare de culoarea lui, iar cea cu un singur obiectiv un segment mic sau nimic, în cazul eșuării ambelor. Jocul se sfârșește fie când ultimul obiectiv comun e evaluat, ori când segmentul de vârf e adăugat la identitate, fie când una din echipe ajunge la 20 de puncte pe roata intenției.
La capitolul grafică și componente, până și ediția standard a jocului se remarcă prin carton foarte dur, cărți de bună calitate, esență și cristale foarte plăcute la atingere, iar fragmentele ce clădesc identitatea individului vor deveni pur și simplu centrul atenției pe masă. Nu mai menționez ediția premium, unde spiritele de carton sunt înlocuite cu miniaturi pictate deosebit. Cutia are dimensiuni destul de mari, dar cum sunt foarte multe componente în joc și cum cred că poate asigura inclusiv loc pentru componentele extensiei, pachetul unitar este optimizat din plin. Coloristic, pare o invazie cromatică, dar una cu care să se obișnuiască repede privirile și să fie imediat admirată. Ilustrațiile geniale ale emoțiilor, designul spiritelor și orice detaliu grafic se îmbină perfect cu paleta cromatică și e în armonie cu tematica abordată, aducând astfel mare cinste echipei artistice din spatele cortinei și îndeosebi lui Villő Farkas, artist principal.
Concluzionez prin a reitera că nu este un joc de speriat prin complexitate - aș zice că mai degrabă provocarea reală este asimilarea fiecărui termen tematic (spirit, emoție, esență, ambiție, voință, intenție) și asocierea lui corectă în dreptul fiecărei componente, mai ales atunci când jocul este explicat altora. Regulamentul este bine structurat, însă necesită recitire dacă partidele sunt rare, mai ales dacă se joacă varianta completă a jocului. Rejucabilitatea e imensă, lupta teritorială e tot timpul tensionată și deși este marketat ca una dintre cele mai bune soluții pentru joc de echipă, se pretează excelent și pentru 2 jucători. Extensia adaugă o a treia forță, respectiv un alt jucător sau o altă echipă. Planificarea necesită multe calcule la fiecare tură, mai ales când încerci să optimizezi 3 acțiuni când tu ai la dispoziție în jur de 10 acțiuni diferite. Declanșarea revelației când știi că vei adăuga un segment major, sau chiar vârful identității (deși asta se întâmplă mai rar) oferă o satisfacție aparte, iar per total, Cerebria: The Inside World va rămâne una dintre cele mai unice și mai memorabile experiențe pentru încins neuronii, toate astea în timp ce încerci să modelezi o nouă personalitate, un ADN nou-nouț.